Takie ciasto - intensywnie czekoladowe, a do tego słodkie i z soczystymi gruszkami - to ja ubóstwiam. Całość posypana płatkami gorzkiej czekolady. Kto oprze się takiemu kawałkowi ciasta?
SKŁADNIKI (forma okrągła 25 cm):
- 2 szklanki mąki tortowej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3-4 gruszki
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
WYKONANIE:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość przelać na arkusz papieru do pieczenia i cienko rozprowadzić po całości długim nożem. Włożyć do zamrażalki.
- Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku. Dodać wodę, wymieszać i wystudzić.
- Gruszki obrać i każdą z nich podzielić na 4 części. Usunąć gniazda z pestkami.
- Czekoladową masę przełożyć do miski i wymieszać mikserem. Do ostudzonej dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układać gruszki i lekko wcisnąć je do środka.
- Piec w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Czekoladę wyciągnąć z zamrażalki i oddzielić od papieru do pieczenia. Połamać na małe kawałki i udekorować nimi ciasto. Całość oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Oj, ja bym się nie oparła... Uwielbiam ciasta czekoladowe z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto :D musze spróbować je zrobić :D
OdpowiedzUsuńnie oprę się poprosze o kawałeczek
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do wypróbowania :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń