Przepyszny piernik, w sam raz na Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki miodu płynnego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 10 łyżek powidła śliwkowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 połówek orzechów włoskich
WYKONANIE:
- Formę do pieczenia o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
- Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić z palnika i dodać miód. Dokładnie razem wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ostudzone masło z miodem, 3 łyżki powidła śliwkowego oraz śmietanę. Całość dokładnie zmiksować.
- Do masy po jednej łyżce dodawać mąkę z przyprawami cały czas mieszając mikserem na małych obrotach.
- Ciasto przełożyć do formy. Wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Następnie przykryć folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i piec przez kolejne 20-30 minut w temperaturze 150°C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić. Wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować w środku resztą powidła.
- W rolndelku rozpuścić czekoladę ze słodką śmietanką. Powstałą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować połówkami orzechów włoskich i pozostawić do zastygnięcia polewy.
Smakowicie wygląda, pięknie dobrana dekoracja
OdpowiedzUsuńPowidła idealnie komponują się z piernikiem :)
OdpowiedzUsuńSliczny piernik,wczoraj dodalam rowniez piernik -dekoracja niemal taka sama--hm! tylko sie cieszyc-mamy podobny gust!
OdpowiedzUsuńPozdrowiam!
Hned bych se do něho zakousla jak vypadá chutně! Děkuji za inspiraci-svůj perník také tak ozdobím ořechy.Blanulka
OdpowiedzUsuń