Jagodowo mi ... :)
SKŁADNIKI (6 placuszków):
- 250 g twarogu półtłustego
- 3/4 szklanki jagód (mrożone)
- 3-4 łyżki mąki
- jajko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka cukru kryształ
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Jagody zgnieść widelcem i zagotować z cukrem kryształ, aż powstanie sos.
- Twaróg zmielić w blenderze.
- Dodać jajko, cukier waniliowy, mąkę i wymieszać wszystko razem, aż powstanie gładka masa.
- Z sera formować okrągłe serniczki. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Gotowe podawać z przyrządzonym uprzednio sosem jagodowym.
A czy te kotleciki sie nie przykleja do patelni?
OdpowiedzUsuńAneta
Jeżeli jest nowa patelnie, to się nie przyklejają. Wystarczy lekko podważyć drewnianą szpatułką.
UsuńA CZY TE KOTLECIKI NIE PRZYKLEJA SIE DO PAELNI?
OdpowiedzUsuńIle je smazyc z kazdej strony?
OdpowiedzUsuńJa smażyłam na średnim ogniu do zarumienienia się skórki z zewnątrz.
Usuńdzieki! a jak blendowalas? tak na konsystencje serka kremowego?
OdpowiedzUsuńpytanie dotyczy wykonania punktu.2
aneta
tak zmiksowałam na gładką masę.
Usuń