czwartek, 10 października 2013

Rosół

Rosół

Rosół
Domowy rosołek jest dobry na wszystko. Na przeziębienie, rozstrój żołądka, a nawet kaca ;). Idealny zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Zainteresowanych dodatkowymi informacjami zapraszam na stronę "Droga Zdrowia"

Rosół drobiowy

SKŁADNIKI:



    • 3 udka z kurczaka
    • 4 skrzydełka z kurczaka
    • makaron nitki
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 selera
    • mała cebula
    • natka pietruszki lub koperek
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • maggi
    • pieprz, sól


WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, oczyścić i włożyć do wysokiego garnka. Zalać wodą (około 2 litry), z następnie dodać łyżeczkę soli i ziele angielskie.
  2. Całość zagotować. Łyżką cedzakową zebrać powstałe szumowiny.
  3. Marchewkę, cebulę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i dodać w całości do gotującego się wywaru. Całość gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  4. Makaron ugotować według przepisu na pakowaniu.
  5. Gotujący się rosół przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz maggi.
  6. Gotowy rosół podawać z makaronem i dodatkiem marchewki rozdrobnionej widelcem. W zależności od upodobań posypać pietruszką lub koperkiem.

Uwagi:

  • Rosół najlepiej ugotować z wiejskiej kury, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, przestrzegając poniższych wskazówek, ze sklepowego kurczaka też możemy przyrządzić całkiem niezły wywar.
  • Gotując rosół nie należy do niego żałować mięsa oraz warzyw. To właśnie dzięki ich obfitości uzyskamy gęsty i aromatyczny wywar.
  • Należy zachować odpowiednie proporcje pomiędzy mięsem, a warzywami (np. zbyt duża ilość marchewki sprawi, że rosół będzie za słodki).
  • Mięso należy zalać zimną wodą. To właśnie dzięki powolnemu procesowi podgrzewania uwalniana jest z niego pełnia smaku.
  • Rosół, aby był smaczny, potrzebuje długiego gotowania. Jedna godzina to absolutne minimum.
  • Wedle naszych upodobań, gotując rosół korzystać możemy z innych gatunków mięsa, choć ja osobiście najbardziej uwielbiam ten drobiowy. Pamiętajmy jednak, aby każde mięso wybierać z kością. Zawarty w nich szpik kostny jest gwarancją dobrego smaku.

SMACZNEGO :)

zupa udka skrzydełka marchewka pietruszka seler cebula liść laurowy ziele angielskie maggi makaron nitki pietruszka

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię rosół. A nigdy sama nie robiłam. Chyba czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyznaję te same zasady odnośnie rosołu :) Jedno tylko bym u Ciebie zmieniła - zamiast sztucznej maggi - świeży lub suszony lubczyk. To właśnie on nadaje aromat tej przyprawie.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons