środa, 23 października 2013

Pieczone Jabłka z Orzechami

Pieczone Jabłka z Orzechami

Pieczone Jabłka z Orzechami
Pieczone jabłka to smak mojego dzieciństwa. Pyszne, kwaskowe, prosto z piekarnika, obsypane cukrem pudrem doskonale nadają się na deser. Poniższy przepis jest dość oryginalny, więc powinien spodobać się nawet największym smakoszom. 


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 4 kwaskowe jabłka
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 100 ml miodu
    • łyżka masła
    • 2 płaskie łyżeczki cukru kryształ
    • cynamon mielony


WYKONANIE:

  1. Jabłka umyć, górną część obciąć i wydrążyć tak, aby uniknąć przewiercenia na wylot.
  2. Do każdego jabłka włożyć po małej porcji masła. Wnętrze owoców obsypać cynamonem i cukrem.
  3. Tak przygotowane jabłka przykryć obciętymi wieczkami z ogonkiem i ułożyć na blasze. Piec  przez około 20 minut w temperaturze 200°C.
  4. W tym czasie przyrządzić karmelizowane orzechy. Na patelni rozgrzać miód i dodać pokrojone orzechy. Podgrzewać tak długo, aż miód zacznie się karmelizować. Uważać, aby nie przypalić.
  5. Upieczone jabłka napełnić porcją karmelizowanych orzechów. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.  

SMACZNEGO :)  

deser jabłka masło cynamon cukier kryształ orzechy włoskie miód

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie jabłka w jesienne albo zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również piekłam niedawno... Jabłka są pyszne, szczególnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons