środa, 11 września 2013

Ciasteczka Ślimaczki

Ciasteczka Ślimaczki

Ciasteczka Ślimaczki
Ciasteczka nieźle zakręcone :). Kruche, o maślanym smaku i aromacie.


SKŁADNIKI:



    • 300 g mąki
    • 150 g cukru kryształ
    • 250 g masła
    • 1 jajko + 1 żółtko
    • łyżka śmietany
    • 1/2 torebki cukru waniliowego
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżka kakao


WYKONANIE: 

  1. Mąkę, cukier kryształ, masło, żółtko, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wyłożyć na stolnicę.
  2. Z powyższych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
  3. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
  4. Obydwa kawałki rozwałkować na placki o grubości 1 cm.
  5. Placki ułożyć jeden na drugim i delikatnie rozwałkować.
  6. Całość dokładnie zwinąć w rulon, owinąć w folię i włożyć z powrotem do zamrażarki na godzinę.
  7. Pokroić na plastry o szerokości 1 cm i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  8. Piec przez kilka minut w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier kryształ masło jajka śmietana cukier waniliowy proszek do pieczenia kakao

1 komentarz:

Sharing Buttons