Ciasteczka nieźle zakręcone :). Kruche, o maślanym smaku i aromacie.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 150 g cukru kryształ
- 250 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- łyżka śmietany
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
WYKONANIE:
- Mąkę, cukier kryształ, masło, żółtko, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wyłożyć na stolnicę.
- Z powyższych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
- Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
- Obydwa kawałki rozwałkować na placki o grubości 1 cm.
- Placki ułożyć jeden na drugim i delikatnie rozwałkować.
- Całość dokładnie zwinąć w rulon, owinąć w folię i włożyć z powrotem do zamrażarki na godzinę.
- Pokroić na plastry o szerokości 1 cm i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez kilka minut w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.
ale ładne ślimaczki :) pięknie zarumienione!
OdpowiedzUsuń