Pyszne ciasto ze śliwkami o delikatnym smaku i wilgotnym cieście. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy!
SKŁADNIKI:
- 10 śliwek
- 2 szklanki mąki tortowej
- szklanka mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 4 jajka + 2 żółtka
- 4 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
WYKONANIE:
- Masło, cukier kryształ i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
- Dodać 4 jajka, 2 żółtka i zmiksować wszystko razem.
- Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować powoli na jednolitą masę.
- Porcjami dodać mleko, kaszę mannę, budyń waniliowy, a na końcu ocet balsamiczny i wymieszać wszystko delikatnie.
- Gotową masę wlać do brytfanki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki umyć, przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Układać delikatnie na cieście miąższem do góry. Nie wciskać owoców w ciasto.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
- Po wystudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.
wygląda pysznie! Ciekawy przepis z octem balsamicznym:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na naleśniki z powidłami śliwkowymi.