poniedziałek, 9 września 2013

Zupa Dyniowa

Zupa Dyniowa

Zupa Dyniowa
W przeciwieństwie do USA, w kuchni krajów Europy dynia to wciąż niedoceniane zarówno pod względem smakowym jak i wartości odżywczych warzywo. W ramach oswajania się z nią proponuję więc przepis na bardzo smaczną i zdrową zupę dyniową o orientalnym smaku i aromacie.


SKŁADNIKI:


    • 1 kg dyni
    • litr bulionu drobiowego
    • 2 małe ziemniaki
    • cebula
    • marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka masła
    • 2 łyżki miodu lub cukru brązowego
    • śmietana 18%
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: 2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarenka kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki chili
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem masła.
  2. Pod koniec dodać miód lub cukier brązowy i skarmelizowane w ten sposób warzywa przełożyć do garnka z bulionem.
  3. Dodać przyprawy: imbir, cynamon, curry, chilli, kardamon, kurkumę, sól i pieprz.
  4. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolity krem. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać gorącej wody.
  6. Na koniec dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość zamieszać razem.
  7. Zupę nakładać na talerze. Przyozdobić kleksem śmietany i posypać grubo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO :)

zupa dynia bulion ziemniaki cebula marchewka czosnek masło miód śmietana cytryna imbir cynamon kardamon kurkuma curry chili sól pieprz

1 komentarz:

Sharing Buttons