W przeciwieństwie do USA, w kuchni krajów Europy dynia to wciąż niedoceniane zarówno pod względem smakowym jak i wartości odżywczych warzywo. W ramach oswajania się z nią proponuję więc przepis na bardzo smaczną i zdrową zupę dyniową o orientalnym smaku i aromacie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- litr bulionu drobiowego
- 2 małe ziemniaki
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu lub cukru brązowego
- śmietana 18%
- 1/2 cytryny
- przyprawy: 2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarenka kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki chili
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem masła.
- Pod koniec dodać miód lub cukier brązowy i skarmelizowane w ten sposób warzywa przełożyć do garnka z bulionem.
- Dodać przyprawy: imbir, cynamon, curry, chilli, kardamon, kurkumę, sól i pieprz.
- Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolity krem. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać gorącej wody.
- Na koniec dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość zamieszać razem.
- Zupę nakładać na talerze. Przyozdobić kleksem śmietany i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Bardzo aromatyczna, pyszna ;)
OdpowiedzUsuń