Gołąbki to jedna z naszych ulubionych potraw. Powstało wiele odmian gołąbków w zależności od stosowanego farszu oraz liści. Jedne owija się w liście kapusty, inne znów w liście winogron ... Ja postanowiłam zrobić gołąbki według tradycyjnego przepisu - z mięsem mielonym, ryżem i zawijane w liście kapusty.
SKŁADNIKI:
- średnia kapusta
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g boczku wędzonego
- 500 g ryżu długoziarnistego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- kostka rosołowa drobiowa
- vegeta
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Gdy liście będą same odchodzić wyciągnąć je ostrożnie jeden po drugim.
- Wybrać najładniejsze liście i wyciąć nożem nerw liścia u jego nasady.
- Ryż gotować przez 5 minut. Następnie opłukać zimną wodą i odcedzić.
- Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
- Do wystudzonego ryżu dodać mięso mielone, podsmażony uprzednio boczek z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Niewykorzystanymi liśćmi wyłożyć dno naczynia żaroodpornego.
- Na środku liścia ułożyć zbitą kulę farszu i zwinąć ściśle tak jak krokiety. Gołąbki układać ciasno jeden obok drugiego na dnie naczynia żaroodpornego.
- Gotowe gołąbki przykryć resztą liści. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach wody i gotowym bulionem zalać gołąbki.
- Naczynie żaroodporne szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny w temperaturze 180°C.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy kapusta jest miękka. Jeśli tak, gołąbki są gotowe. Podawać polane ketchupem, sosem pomidorowym lub solo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz