wtorek, 10 września 2013

Gołąbki z Mięsem

Gołąbki z Mięsem

Gołąbki z Mięsem
Gołąbki to jedna z naszych ulubionych potraw. Powstało wiele odmian gołąbków w zależności od stosowanego farszu oraz liści. Jedne owija się w liście kapusty, inne znów w liście winogron ... Ja postanowiłam zrobić gołąbki według tradycyjnego przepisu - z mięsem mielonym, ryżem i zawijane w liście kapusty.

 

SKŁADNIKI:

 


    • średnia kapusta
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 200 g boczku wędzonego
    • 500 g ryżu długoziarnistego
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • jajko
    • kostka rosołowa drobiowa
    • vegeta
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Gdy liście będą same odchodzić wyciągnąć je ostrożnie jeden po drugim.
  2. Wybrać najładniejsze liście i wyciąć nożem nerw liścia u jego nasady.
  3. Ryż gotować przez 5 minut. Następnie opłukać zimną wodą i odcedzić.
  4. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  5. Do wystudzonego ryżu dodać mięso mielone, podsmażony uprzednio boczek z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Niewykorzystanymi liśćmi wyłożyć dno naczynia żaroodpornego.
  7. Na środku liścia ułożyć zbitą kulę farszu i zwinąć ściśle tak jak krokiety. Gołąbki układać ciasno jeden obok drugiego na dnie naczynia żaroodpornego.
  8. Gotowe gołąbki przykryć resztą liści. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach wody i gotowym bulionem zalać gołąbki.
  9. Naczynie żaroodporne szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny w temperaturze 180°C.
  10. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy kapusta jest miękka. Jeśli tak, gołąbki są gotowe. Podawać polane ketchupem, sosem pomidorowym lub solo.

SMACZNEGO :) 

obiad kapusta mięso mielone ryż długoziarnisty cebula czosnek boczek wędzony jajka kostka rosołowa vegeta sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons