Jak dla mnie nie są takie same jak klasyczne gołąbki, ale potrawa sama w sobie jest bardzo smaczna i warta spróbowania. Gołąbki bez zawijania mają jedną wielką zaletę: robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne :).
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g ryżu
- 5 liści kapusty pekińskiej
- cebula mała
- ząbek czosnku
- jajko
- ketchup
- olej
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
- Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju.
- Kapustę pekińską umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
- Do miski włożyć: ryż, cebulę z czosnkiem, kapustę pekińską, mięso mielone i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z masy formować walce o długości 7 cm. Obsmażyć dokładnie na oleju z każdej strony.
- Podawać z ketchupem i dowolną surówką (na zdjęciu surówka z marchwi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz