środa, 18 września 2013

Gołąbki Bez Zawijania z Kapusty Pekińskiej

Gołąbki Bez Zawijania z Kapusty Pekińskiej

Gołąbki Bez Zawijania z Kapusty Pekińskiej
Jak dla mnie nie są takie same jak klasyczne gołąbki, ale potrawa sama w sobie jest bardzo smaczna i warta spróbowania. Gołąbki bez zawijania mają jedną wielką zaletę: robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne :).


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 200 g ryżu
    • 5 liści kapusty pekińskiej
    • cebula mała
    • ząbek czosnku
    • jajko
    • ketchup
    • olej
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
  2. Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju.
  3. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
  4. Do miski włożyć: ryż, cebulę z czosnkiem, kapustę pekińską, mięso mielone i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Z masy formować walce o długości 7 cm. Obsmażyć dokładnie na oleju z każdej strony.
  6. Podawać z ketchupem i dowolną surówką (na zdjęciu surówka z marchwi).

SMACZNEGO :) 

obiad ryż cebula czosnek kapusta pekińska mięso mielone wieprzowe jajka ketchup olej sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons