Dzisiaj bardzo proste i szybkie danie: kiełbasa z patelni z cebulką i ziemniaczkami farmerskimi. Choć nie wymaga dużo pracy, smakuje wyśmienicie i z powodzeniem nasyci nas w porze obiadowej.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
- 10 małych ziemniaków
- 3 cebule
- pomidor
- 1/2 papryki czerwonej
- ketchup
- musztarda
- łyżka oleju
- łyżka masła
- przyprawa do ziemniaków
- vegeta
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Kiełbasę przekroić na pół i naciąć skórkę z obu stron.
- Cebulę obrać i posiekać w piórka.
- Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z 1/3 łyżeczki soli.
- Kiełbaskę usmażyć na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć cebulkę i paprykę. Przyprawić delikatnie vegetą. Do usmażonej cebulki włożyć z powrotem kiełbasę w celu podgrzania.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i włożyć na osobną patelnię z dodatkiem masła. Oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć z każdej strony.
- Ziemniaki, kiełbasę i cebulkę wyłożyć na talerz. Podawać z ketchupem, musztardą i pomidorkiem pokrojonym w plasterki.
Bardzo lubię taki obiadek! :)
OdpowiedzUsuń