sobota, 21 września 2013

Kiełbasa z Cebulką i Ziemniaczkami Farmerskimi

Kiełbasa z Cebulką i Ziemniaczkami Farmerskimi

Kiełbasa z Cebulką i Ziemniaczkami Farmerskimi
Dzisiaj bardzo proste i szybkie danie: kiełbasa z patelni z cebulką i ziemniaczkami farmerskimi. Choć nie wymaga dużo pracy, smakuje wyśmienicie i z powodzeniem nasyci nas w porze obiadowej.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):


    • laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
    • 10 małych ziemniaków
    • 3 cebule
    • pomidor
    • 1/2 papryki czerwonej
    • ketchup
    • musztarda
    • łyżka oleju
    • łyżka masła
    • przyprawa do ziemniaków
    • vegeta
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Kiełbasę przekroić na pół i naciąć skórkę z obu stron.
  2. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  3. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z 1/3 łyżeczki soli.
  5. Kiełbaskę usmażyć na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć cebulkę i paprykę. Przyprawić delikatnie vegetą. Do usmażonej cebulki włożyć z powrotem kiełbasę w celu podgrzania.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedzić i włożyć na osobną patelnię z dodatkiem masła. Oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć z każdej strony.
  7. Ziemniaki, kiełbasę i cebulkę wyłożyć na talerz. Podawać z ketchupem, musztardą i pomidorkiem pokrojonym w plasterki.  

SMACZNEGO :)

obiad kiełbasa cebula papryka czerwona ziemniaki przyprawa do ziemniaków sól pieprz vegeta ketchup musztarda olej masł

1 komentarz:

Sharing Buttons