Dzisiaj przedstawiam Wam przepis klasyk - cukinia faszerowana mięsem mielonym. Palce lizać.
SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- 3 małe cukinie
- 300 g mięsa mielonego
- mała cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki startego sera żółtego
- ketchup
- sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE:
- Cukinię przekroić na pół i wydrążyć środek łyżeczką. Wnętrze doprawić odrobiną soli.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, łyżkę ketchupu oraz pokrojoną cebulę. Doprawić według uznania. Jeśli cukinia nie posiada grubych pestek do farszu można dodać usmażony środek.
- Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładać do środka wydrążonych cukinii.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. na blasze posmarowanej olejem.
- Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.
- Serwować z ketchupem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz