wtorek, 3 września 2013

Cukinia Faszerowana Mięsem Mielonym

Cukinia Faszerowana Mięsem Mielonym

Cukinia Faszerowana Mięsem Mielonym
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis klasyk - cukinia faszerowana mięsem mielonym. Palce lizać.


SKŁADNIKI (dla 3 osób):



    • 3 małe cukinie
    • 300 g mięsa mielonego
    • mała cebula
    • jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki startego sera żółtego
    • ketchup
    • sól, pieprz, vegeta


WYKONANIE: 

  1. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć środek łyżeczką. Wnętrze doprawić odrobiną soli.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, łyżkę ketchupu oraz pokrojoną cebulę. Doprawić według uznania. Jeśli cukinia nie posiada grubych pestek do farszu można dodać usmażony środek.
  4. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładać do środka wydrążonych cukinii.
  5. Piec w temperaturze  180°C przez około 40 minut. na blasze posmarowanej olejem.
  6. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.
  7. Serwować z ketchupem.
SMACZNEGO :)
obiad cukinia mięso mielone jajko bułka tarta cebula ser żółty ketchup sól pieprz vegeta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons