sobota, 7 września 2013

Maliny We Mgle

Maliny We Mgle

Maliny We Mgle
Moje pożegnanie z latem :). Udało mi się jeszcze kupić świeże maliny i postanowiłam zrobić je z bezą i bitą śmietaną :).


SKŁADNIKI: 



    • 250 g malin
    • 500 ml śmietanki kremówki (36%)
    • 4 białka
    • 250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru pudru
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli


WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i szczyptę soli. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną.
  2. Na papierze do pieczenia odrysować 2 duże talerze. Wypełnić koła pianą z białek.
  3. Piec bezy przez 2 godziny. Najpierw przez 40 minut w temperaturze 120°C, a następnie przez 80 minut w temperaturze 50°C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na kilka godzin. Beza ma być krucha w środku i na zewnątrz.
  4. Tuż przed podaniem ubić śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru.
  5. Blaty bezy przekładać bitą śmietaną i malinami. Podawać po kwadransie od przełożenia.

Uwagi:

  • Każdy piekarnik działa inaczej, dlatego podczas pieczenia należy zwrócić baczną uwagę na to, aby nie przypalić bezy.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka mąka ziemniaczana cukier puder sól śmietanka kremówka maliny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons