Moje pożegnanie z latem :). Udało mi się jeszcze kupić świeże maliny i postanowiłam zrobić je z bezą i bitą śmietaną :).
SKŁADNIKI:
- 250 g malin
- 500 ml śmietanki kremówki (36%)
- 4 białka
- 250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru pudru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i szczyptę soli. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną.
- Na papierze do pieczenia odrysować 2 duże talerze. Wypełnić koła pianą z białek.
- Piec bezy przez 2 godziny. Najpierw przez 40 minut w temperaturze 120°C, a następnie przez 80 minut w temperaturze 50°C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na kilka godzin. Beza ma być krucha w środku i na zewnątrz.
- Tuż przed podaniem ubić śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru.
- Blaty bezy przekładać bitą śmietaną i malinami. Podawać po kwadransie od przełożenia.
Uwagi:
- Każdy piekarnik działa inaczej, dlatego podczas pieczenia należy zwrócić baczną uwagę na to, aby nie przypalić bezy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz