Sezon na paprykę trwa w najlepsze! Jeśli mimo wszystko nie macie pomysłu na to jak ją przyrządzić, polecam Wam paprykę faszerowaną mięsem drobiowym. Choć nie jest to wyszukana potrawa, smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim jest całkiem prosta i szybka do zrobienia.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 4 średnie papryki czerwone
- 1/2 papryki żółtej
- cebula
- ząbek czosnku
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g ryżu
- pieprz, sól
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
WYKONANIE:
- Paprykę czerwoną umyć, przekroić na pół i wydrążyć.
- Paprykę żółtą umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać paprykę żółtą i mięso. Wszystko razem podsmażyć i doprawić pieprzem, solą, papryką słodką i przyprawą do kurczaka.
- Do farszu wrzucić ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
- Połówki czerwonej papryki napełnić gotowym farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Powierzchnię ryżu posmarować przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oleju i 4 łyżkami wody.
- Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Fajna sprawa to jest, zwłaszcza, że farsz można przygotować nawet dzień wcześniej.. Ja od kilku lat robię właśnie krojone papryki w łódeczkę... lepiej się je piecze (szybciej) i wygodniej zjada... Pierwszy raz spotkałam po latach kogoś, kto kroi je inaczej niż odcinanie czubka i pieczenie na stojąco...
OdpowiedzUsuń