sobota, 14 września 2013

Papryka Faszerowana Mięsem Drobiowym

Papryka Faszerowana Mięsem Drobiowym

Papryka Faszerowana Mięsem Drobiowym
Sezon na paprykę trwa w najlepsze! Jeśli mimo wszystko nie macie pomysłu na to jak ją przyrządzić, polecam Wam paprykę faszerowaną mięsem drobiowym. Choć nie jest to wyszukana potrawa, smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim jest całkiem prosta i szybka do zrobienia.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 4 średnie papryki czerwone
    • 1/2 papryki żółtej
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • 200 g mięsa mielonego drobiowego
    • 3 łyżki oleju
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 100 g ryżu
    • pieprz, sól
    • papryka słodka
    • przyprawa do kurczaka


WYKONANIE: 

  1. Paprykę czerwoną umyć, przekroić na pół i wydrążyć.
  2. Paprykę żółtą umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać paprykę żółtą i mięso. Wszystko razem podsmażyć i doprawić pieprzem, solą, papryką słodką i przyprawą do kurczaka.
  6. Do farszu wrzucić ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Połówki czerwonej papryki napełnić gotowym farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 
  8. Powierzchnię ryżu posmarować przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oleju i 4 łyżkami wody.
  9. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

SMACZNEGO :) 

 

obiad papryka czerwona papryka żółta cebula czosnek mięso mielone olej przecier pomidorowy ryż pieprz sól papryka słodka przyprawa do kurczaka
Paprykujemy 4

1 komentarz:

  1. Fajna sprawa to jest, zwłaszcza, że farsz można przygotować nawet dzień wcześniej.. Ja od kilku lat robię właśnie krojone papryki w łódeczkę... lepiej się je piecze (szybciej) i wygodniej zjada... Pierwszy raz spotkałam po latach kogoś, kto kroi je inaczej niż odcinanie czubka i pieczenie na stojąco...

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons