czwartek, 26 września 2013

Sajgonki z Mięsem

Sajgonki z Mięsem

Sajgonki z Mięsem
Na zrobienie domowych sajgonek od dawna miałam ochotę, lecz zawsze odkładałam je na później sądząc, że są zbyt skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Okazało się, że sajgonki w przygotowaniu są bardzo proste. Jedynym problemem jest właściwie różnorodność produktów, spośród których musimy wybrać te, dzięki którym nasze sajgonki będą takie, jakie lubimy najbardziej. Wychodząc naprzeciw powyższym problemom polecam więc przepis sprawdzony własnoręcznie. Koniecznie zróbcie sobie domowe sajgonki choć ten jeden raz w życiu. Ich smak jest po prostu genialny!

sajgonki

SKŁADNIKI:



    • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
    • marchewka duża
    • cebula duża
    • 15 grzybków Mun
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 g makaronu ryżowego chińskiego
    • 2 opakowania papieru ryżowego
    • 50 ml sosu sojowego
    • sos do sajgonek TaoTao
    • 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

  1. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i podsmażyć.
  3. Dodać marchewkę i smażyć ponownie razem przez kilka minut. Następnie dodać mięso i jeszcze przez chwilę smażyć wszystko razem.
  4. Grzybki Mun zalać wrzątkiem i odczekać 6 minut. Odcedzić i odciąć twarde końcówki. Pokroić w cienkie plasterki.
  5. Makaron ryżowy namoczyć na 10 minut we wrzątku i odcedzić. Nitki pokroić na packi o długości około 2 cm.
  6. Makaron i grzybki dodać do mięsa i ponownie podsmażyć wszystko razem. Doprawić sosem sojowym.
  7. Plastry papieru ryżowego przekładać wilgotnymi listkami ręcznika kuchennego. Poukładać wszystkie jeden na drugim. Odstawić na 10 minut.
  8. Na wilgotnym papierze ryżowym układać farsz i zwijać jak krokiety. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
  9. Gotowe sajgonki podawać z sosem TaoTao.  

SMACZNEGO :)

obiad marchewka cebula czosnek mięso mielone olej makaron ryżowy grzybki mun sos sojowy papier ryżowy sos do sajgonek

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kuchnię chińską a za sajgonkami wprost przepadam. Ale wpadam na nie czasem do ulubionej chińskiej knajpki. Sajgonki kiedyś robiłam, ale nie wyglądały tak apetycznie jak Twoje. Poza tym nie miałam odpowiedniego sosu, a nie wiedzialam że Tao Tao ma w ofercie taki sos. Muszę się za nim rozejrzeć, to wtedy wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. o ten przepis jest ok właśnie zabieram się za zrobienie sajgonek które uwielbiam dziękuje za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons