wtorek, 17 września 2013

American Cookies z M&M

American Cookies z M&M

American Cookies z M&M
Ciasteczka te spróbowałam wiele lat temu u koleżanki w New Yorku - przepis by Kimberly. Intensywnie czekoladowe, chrupiące, a dodatkowo dzięki cukierkom M&M kolorowe. Takimi ciasteczkami podbijecie serca wszystkich maluchów, które najchętniej najpierw wydłubią paluszkami cukierki M&M, a następnie zjedzą czekoladowe ciasteczko :). American cookies są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Innymi słowy: powodzenie gwarantowane!


SKŁADNIKI:



    • cukierki M&M
    • czubata szklanka mąki tortowej
    • 1/2 kostki masła
    • 2 jajka
    • 6 łyżek cukru trzcinowego
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 3 łyżki kakao (ja używam Hershey's)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/3 łyżeczki cynamonu



WYKONANIE:

  1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę tortową, cukier trzcinowy, cukier kryształ, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Masło rozpuścić w garnku. Ostudzić i wlać do suchej masy.
  3. Jajka wybić do szklanki i wymieszać. Wlać do masy i zagnieść ciasto.
  4. Z masy wyrabiać w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć łyżką lub dłonią.
  5. Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C. Wyciągnąć ciasteczka i delikatnie wcisnąć w nie cukierki M&M. Włożyć do piekarnika z powrotem na 3 minuty.
  6. Po wystudzeniu ciasteczka powykładać z blachy.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka tortowa masło cukier kryształ cukier trzcinowy kakao proszek do pieczenia jajka cynamon M&M

Ciasteczka

9 komentarzy:

  1. Super ciasteczka! :) Na pewno wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te ciasteka beda miekkie I jak dlugo (ile dni ) po upieczeniu?
    ja jedne robilam (Z INNEGO BLOGA!) I wyszly twadre bezy!! :((
    bardzo chetnie bym sprobowala twoje, szczegolnie ze jzu inne rpzepisy twoje probowalam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzą w kruchości podobne do ciasteczek ,,Piegusków", nie można ich przepiec bo wtedy wychodzą mega twarde.

      Usuń
  3. I czy koniecznie musi byc maka tortowa? a zwykla przenna nie moze byc?
    aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście zwykła pszenne też może być, ja po prostu lubię używać różnych typów mąk np.:
      -do wypieków -mąkę tortową,
      -do pierogów, sosów -mąkę pszenna typ 500
      -naleśników, ciast drożdżowych -mąkę luksuswą

      Usuń
  4. ciastka bardo dobre!!!
    Aneta

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons