Ciasteczka te spróbowałam wiele lat temu u koleżanki w New Yorku - przepis by Kimberly. Intensywnie czekoladowe, chrupiące, a dodatkowo dzięki cukierkom M&M kolorowe. Takimi ciasteczkami podbijecie serca wszystkich maluchów, które najchętniej najpierw wydłubią paluszkami cukierki M&M, a następnie zjedzą czekoladowe ciasteczko :). American cookies są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Innymi słowy: powodzenie gwarantowane!
SKŁADNIKI:
- cukierki M&M
- czubata szklanka mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki cukru kryształ
- 3 łyżki kakao (ja używam Hershey's)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
- W misce wymieszać suche składniki: mąkę tortową, cukier trzcinowy, cukier kryształ, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
- Masło rozpuścić w garnku. Ostudzić i wlać do suchej masy.
- Jajka wybić do szklanki i wymieszać. Wlać do masy i zagnieść ciasto.
- Z masy wyrabiać w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć łyżką lub dłonią.
- Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C. Wyciągnąć ciasteczka i delikatnie wcisnąć w nie cukierki M&M. Włożyć do piekarnika z powrotem na 3 minuty.
- Po wystudzeniu ciasteczka powykładać z blachy.
Super ciasteczka! :) Na pewno wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńDzisiaj takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy się udały i smakowały:)
Usuńczy te ciasteka beda miekkie I jak dlugo (ile dni ) po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńja jedne robilam (Z INNEGO BLOGA!) I wyszly twadre bezy!! :((
bardzo chetnie bym sprobowala twoje, szczegolnie ze jzu inne rpzepisy twoje probowalam!
wychodzą w kruchości podobne do ciasteczek ,,Piegusków", nie można ich przepiec bo wtedy wychodzą mega twarde.
UsuńI czy koniecznie musi byc maka tortowa? a zwykla przenna nie moze byc?
OdpowiedzUsuńaneta
oczywiście zwykła pszenne też może być, ja po prostu lubię używać różnych typów mąk np.:
Usuń-do wypieków -mąkę tortową,
-do pierogów, sosów -mąkę pszenna typ 500
-naleśników, ciast drożdżowych -mąkę luksuswą
ciastka bardo dobre!!!
OdpowiedzUsuńAneta
cieszę się że smakowały :)
UsuńPozdrawiam