Placki są idealne jesienną porą: smaczne i bardzo sycące. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Wybierając wersję tradycyjną dajemy gościom możliwość wyboru ulubionych dodatków.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej
WYKONANIE:
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o różnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody.
- Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do ziemniaków.
- Następnie dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
- Małe placuszki smażyć na oleju. Po upieczeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.
- Podawać z dowolnymi dodatkami według uznania.
SMACZNEGO :)
Nie mam pamięci do proporcji, więc zajrzałam tutaj przypadkiem i właśnie odpoczywam po pysznym obiedzie :) Wyszły bardzo chrupiące, dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało:) Polecam inne przepisy:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł. Dziękuję za inspiracje. A co sądzisz o robieniu placków bez oleju To znaczy pieczeniu na patelni bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńmoja odpowiedź na to pytanie jest prosta: mój mąż nie zje placków pieczonych bez oleju :) nie da się bez oleju zrobić z brzegu chrupiących placków ziemniaczanych :) a takie najbardziej lubią mężczyźni :) proszę zrobić test na 10 mężczyznach (dać im placka na oleju i bez oleju) i jeśli choć jeden będzie uwielbiał tak zrobione to wielkie brawo! :) pozdrawiam
Usuń