Kiedy lato powoli się kończy, przychodzi czas na przygotowanie powideł. Najlepiej wykorzystać w tym celu dojrzałe, słodkie śliwki. Można do niego dodać cynamon, goździki, a nawet czekoladę, dzięki którym nasze powidło zyska niepowtarzalny smak i aromat. Poniżej przepis podstawowy, ale zachęcam do eksperymentowania.
SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek węgierek
- 350 g cukru
WYKONANIE:
- Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Delikatnie zmiksować blenderem.
- Przełożyć do rondla z grubym dnem i zagotować co chwilę mieszając.
- Gotować powidło przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystudzenia do następnego dnia.
- Nazajutrz gotować powidło przez kolejne 2 godziny. Na kwadrans przed końcem dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać.
- Gotowe powidło przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie je pozakręcać.
- Pasteryzować przez 15 minut w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz