poniedziałek, 16 września 2013

Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa
Ogórkowa - kochamy lub nienawidzimy. Jeśli jesteście fanami tej zupy, nie potrzebujecie zachęty, by przyrządzić pyszny garnuszek według mojego przepisu - z kwaśnymi ogórkami, śmietaną i świeżym koperkiem. Jeśli jednak nie przepadacie za jej kwaskowatym smakiem, obawiam się, że nic nie wpłynie na zmianę Waszych przekonań, ale ... :)


SKŁADNIKI:


    • 8 ogórków kiszonych
    • 2 marchewki
    • 3 średnie ziemniaki
    • korzeń pietruszki
    • plaster selera
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • litr wody
    • kostka rosołowa lub litr rosołu (zamiast wody)
    • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • vegeta
    • sól, pieprz


WYKONANIE: 

  1. Ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe i gotować przez 15 minut.
  4. Do zupy dodać kaszę jęczmienną i gotować razem przez kolejne 10 minut.
  5. Pod koniec dodać śmietanę rozcieńczoną z wodą.
  6. Zupę pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Podawać posypaną koperkiem.

SMACZNEGO :)

zupa ogórki kiszone marchewka ziemniaki pietruszka seler ziele angielskie liść laurowy woda kasza jęczmienna śmietana kostka rosołowa vegeta sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons