Ogórkowa - kochamy lub nienawidzimy. Jeśli jesteście fanami tej zupy, nie potrzebujecie zachęty, by przyrządzić pyszny garnuszek według mojego przepisu - z kwaśnymi ogórkami, śmietaną i świeżym koperkiem. Jeśli jednak nie przepadacie za jej kwaskowatym smakiem, obawiam się, że nic nie wpłynie na zmianę Waszych przekonań, ale ... :)
SKŁADNIKI:
- 8 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- korzeń pietruszki
- plaster selera
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- litr wody
- kostka rosołowa lub litr rosołu (zamiast wody)
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- vegeta
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe i gotować przez 15 minut.
- Do zupy dodać kaszę jęczmienną i gotować razem przez kolejne 10 minut.
- Pod koniec dodać śmietanę rozcieńczoną z wodą.
- Zupę pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Podawać posypaną koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz