Zielony torcik ... Ciasto, które wygląda niezwykle apetycznie i tak samo smakuje. Swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kolorowi oraz warstwom, które jak dobrze wiemy, mają właśnie ogry :). Cytując pamiętną scenę z tego kinowego klasyka: "A więc ogry mają warstwy ... Wiesz nie wszyscy lubią cebulę. Tort! Wszyscy lubią tort! Tort ma warstwy." Z tym właśnie kojarzy mi się nazwa tego ciasta!
SKŁADNIKI:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru kryształ
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 400 ml soku Pysio/Kubuś zielony
- budyń śmietankowy
- 1 i 1/2 galaretka zielona
- 400 ml wody
- 200 ml śmietany 36%
- opakowanie Delicji
- Dekoracja:
- bita śmietana
- lukier plastyczny biały i zielony
WYKONANIE:
- Biszkopt:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Dodać żółtka i dalej ubijać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać mąkę po jednej łyżce.
- Ciasto wlać na brytfankę w kształcie koła o średnicy około 20 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160°C. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
- Masa:
- Ugotować budyń według według na opakowaniu, tylko zamiast mleka użyć zielonego soku.
- Gotowy budyń wlać na biszkopt i zaczekać aż wystygnie.
- W 200 ml wody rozpuścić saszetkę galaretki i odstawić do wystygnięcia.
- Ubić śmietankę i dodać nie stężałą jeszcze galaretkę. Połowę masy wylać na ciasto, ułożyć delicje i wylać na nie drugą połowę.
- W 200 ml wody rozpuścić 1/2 saszetki galaretki i wystudzić. Tężejącą polać ciasto. Wstawić torcik na 2 godziny do lodówki.
- Wykonać dowolną dekorację z lukru plastycznego i bitej śmietany.
Wspaniały ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szreka
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń