Tradycyjny deser podawany w brytyjskiej szkole Eton. Składając się z bitej śmietany, bezy oraz sezonowych owoców (maliny, jeżyny, jagody, truskawki) tworzy pyszną i orzeźwiającą kompozycję. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 200 g malin
- 200 g jeżyn
- 4 kawałki bezy
- 300 ml śmietanki kremówki (30%)
- 4 łyżki cukru kryształ
WYKONANIE:
- Maliny oraz jeżyny umyć i osuszyć. Kilka owoców odłożyć do dekoracji. Pozostałość rozłożyć osobno w dwóch miseczkach i każdą z nich zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Odstawić do momentu, aż owoce puszczą soki.
- Bezy pokruszyć. Śmietankę kremówkę ubić, dodać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać.
- W pucharku układać warstwami: jeżyny, bita śmietana, maliny, bita śmietana. Udekorować odłożonymi uprzednio owocami.
Beza, śmietana, owoce... Wszystko na temat :) Musi być pysznie. A przy okazji jak ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)