Nowa odsłona kalafiora: smażone placki z dodatkiem aromatycznego sosu jogurtowo-czosnkowego. Taka propozycja na pewno posmakuje jaroszom, ale polecam ją wypróbować wszystkim, ponieważ są na prawdę przepyszne :).
SKŁADNIKI:
- Placki:
- kalafior mały
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka posiekanej kolendry
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól
- olej
- Sos czosnkowy:
- 130 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- bazylia
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
- Kalafior pokroić na kawałki, obgotować w wodzie z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli (uważać, aby nie rozgotować!). Odcedzić i wystudzić
- W misce roztrzepać jajka, dodać mąkę, mleko, curry, kurkumę, chili i sól.
- Kalafior pokroić w małą kostkę, zalać masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koper, kolendrę i ponownie wymieszać.
- Na patelni z olejem smażyć z obu stron małe placuszki. Odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
- Podawać z przygotowanym uprzednio sosem czosnkowym.
Dziękuję za odwiedziny :) Konfitury są z dzikich wiśni i są przepyszne! razem z kruchymi, posypanymi brązowym cukrem jabłkami tworzą całkiem zgrany duet - polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki wyglądają fantastycznie, aż czuć ich chrupkość.
Pozdrawiam!
(zapiszę sobie adres żeby móc odwiedzać częściej :) )
Wbrew pozorom placuszki są miękkie:) ale z sosem tworzą super duet:)
OdpowiedzUsuń