Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zupa pomidorowa. Dopiero gdy jej spróbujesz, okazuje się, że to nie pomidory, a czosnek gra w tej zupie pierwsze skrzypce. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem szaszłyków z naleśników z delikatnym serkiem śmietankowym.
SKŁADNIKI:
- 10 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- cebula duża
- pietruszka
- litr bulionu
- 4 łyżki śmietany
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta chili
- sól, pieprz
- 4 naleśniki
- serek śmietankowy typu Almette
- szczypiorek
- 4 patyczki do szaszłyków
- koperek lub natka pietruszki
WYKONANIE:
- Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Gotować przez 30 minut, a następnie przetrzeć przez sitko.
- Ziemniaki, cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Cebulę i czosnek usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Do dużego garnka wlać przetarte pomidory oraz bulion. Dodać posiekane w kostkę warzywa i usmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować razem przez 25 minut.
- Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką słodką i cukrem. Gotować przez kolejne 5 minut, a następnie całą zupę zmiksować blenderem.
- W szklance wypełnionej do połowy wodą rozmieszać 2 łyżki śmietany i mąkę. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować.
- Naleśniki posmarować serkiem, posypać szczypiorkiem, zwinąć w rulon i pokroić w plastry o szerokości ok. 1 cm. Z naleśników i patyczków formować szaszłyki.
- Gotową zupę podawać z przyrządzonymi szaszłykami. Polać resztką śmietany i posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz