czwartek, 19 września 2013

Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku
Fasolka po bretońsku to idealna potrawa na chłodne, jesienne dni. Danie pożywne i sycące, które doskonale nadaje się na obiad. Ciężko przy niej improwizować, gdyż posiada swoją tradycyjną recepturę. Jednak pamiętajmy, że my Polacy jesteśmy specjalistami od wszystkiego i stąd przepisów na fasolkę tyle, ilu kucharzy :).


SKŁADNIKI:


    • 300 g fasoli jaś
    • 200 g boczku
    • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
    • 3 skrzydełka z kurczaka
    • 3 cebule
    • 3 marchewki
    • pietruszka
    • natka pietruszki
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 150 ml śmietany kwaśnej 18%
    • łyżka mąki
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • vegeta, sól, pieprz, słodka papryka, maggi, majeranek


WYKONANIE:

  1. Fasolę wypłukać i namoczyć na kilka godzin w dużej ilości wody (ja namaczam dzień wcześniej). Te ziarna, które wypłyną na powierzchnię wyrzucić. Ponownie dokładnie wypłukać.
  2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
  3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Paprykę umyć i pokroić w małe paseczki.
  5. Do dużego garnka włożyć fasolę, skrzydełka, liście laurowe, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą ponad powierzchnię ziaren (w zależności kto jaką lubi fasolkę w konsystencji sosu czy zupy) i gotować przez 30 minut.
  6. Cebulę i boczek podsmażyć na patelni.
  7. Wyciągnąć skrzydełka i dodać cebulę z boczkiem, marchewkę i pietruszkę. Gotować razem przez 15 minut.
  8. Następnie dodać paprykę i delikatnie podsmażoną na patelni kiełbasę. Gotować  razem przez kolejne 15 minut.
  9. Do miski wlać szklankę wody, mąkę, śmietanę, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać razem trzepaczką. Połączyć z gotującą się w garnku potrawą.
  10. Fasolkę doprawić maggi, pierzem, papryką słodką, vegetą i dużą ilością majeranku. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Podawać posypaną natką pietruszki z kromką ulubionego pieczywa.

SMACZNEGO :) 

obiad fasola jaś boczek kiełbasa podwawelska skrzydełka z kurczaka cebula marchewka pietruszka papryka czerwona śmiatana kwaśna 18% mąka przecier pomidorowy liść laurowy ziele angielskie vegeta sól pieprz papryka słodka maggi majeranek natka pietruszki

1 komentarz:

  1. Lubię fasolkę po bretońsku, dla mnie to smak schronisk w górach :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons