sobota, 7 września 2013

Gulasz Po Węgiersku Z Plackami Ziemniaczanymi

Gulasz Po Węgiersku Z Plackami Ziemniaczanymi

Gulasz Po Węgiersku Z Plackami Ziemniaczanymi
Smakowity gulasz po węgiersku według mojej własnej receptury :). Idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi i lampką czerwonego wina. Uczta nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu i podniebienia.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



  • Gulasz:
    • 200 g wołowiny
    • papryka czerwona
    • pomidor
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
    • szklanka wody
    • 1/2 kostki rosołowej
    • 2 łyżki słodkiej śmietanki (18%)
    • łyżka ketchupu
    • łyżka papryki słodkiej
    • szczypta chili
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
  • Placki ziemniaczane:
    • 4 ziemniaki
    • łyżka mąki
    • jajko
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie z oliwek, doprawić solą, pieprzem, chili i papryką słodką.
  2. Cebulę i pomidora obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do mięsa.
  3. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Połączyć z resztą.
  4. Następnie dodać ketchup i czosnek przeciśnieŧy przez praskę. Wszystkie składniki smażyć przez chwilę razem.
  5. W szklance wody rozpuścić kostkę rosołową i wlać jej zawartość na patelnię z potrawką. Gotować do momentu, aż sos się zredukuje.
  6. Następnie dodać czerwone wino i ponownie dusić do zredukowania się sosu.
  7. Pod koniec dodać 2 łyżki śmietany i szybko wymieszać. Gotowy gulasz podawać z dużymi plackami ziemniaczanymi złożonymi na pół.

SMACZNEGO :) 

obiad wołowina czosnek pomidory cebula papryka czerwona wino czerwone półwytrawne woda kostki rosołowe słodka śmietana ketchup papryka słodka chili oliwa z oliwek sól pieprz ziemniaki jajko mąka

1 komentarz:

  1. Muszę takie zrobić któregoś dnia na obiad, wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons