poniedziałek, 28 października 2013

Ćwikła

Ćwikła

Ćwikła
Ćwikła stanowi doskonały dodatek do wędlin i mięs. Ciężko wyobrazić sobie bez niej Święta Wielkanocne. Posiada wiele witamin i minerałów, a dzięki zawartości chrzanu ma dodatkowo właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. W przepisie podałam orientacyjnie ilość przypraw i dodatków, ponieważ aby odpowiednio doprawić ćwikłę, musicie dodawać je stopniowo, aż uzyskacie odpowiedni smak.

Buraki czerwone z chrzanem

SKŁADNIKI:



    • 8 średnich buraków
    • 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    • łyżka cukru
    • około 1/2 soku z cytryny
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Buraki ugotować w całości do miękkości.
  2. Gotowe obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. Dodać chrzan, cukier, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.
  4. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

SMACZNEGO :)

obiad buraki chrzan cukier sok z cytryny sól pieprz

1 komentarz:

  1. Uwielbiam domową ćwikłę, szczególnie jako dodatek do pasztetu z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons