środa, 4 września 2013

Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane
Placki są idealne jesienną porą: smaczne i bardzo sycące. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Wybierając wersję tradycyjną dajemy gościom możliwość wyboru ulubionych dodatków.


SKŁADNIKI:



    • 1/2 kg ziemniaków
    • cebula
    • jajko
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz
    • olej


WYKONANIE:

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o różnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody.
  2. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do ziemniaków.
  3. Następnie dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
  4. Małe placuszki smażyć na oleju. Po upieczeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.
  5. Podawać z dowolnymi dodatkami według uznania.
SMACZNEGO :)
obiad ziemniaki cebula mąka jajko sól pieprz olej

4 komentarze:

  1. Nie mam pamięci do proporcji, więc zajrzałam tutaj przypadkiem i właśnie odpoczywam po pysznym obiedzie :) Wyszły bardzo chrupiące, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że smakowało:) Polecam inne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny pomysł. Dziękuję za inspiracje. A co sądzisz o robieniu placków bez oleju To znaczy pieczeniu na patelni bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja odpowiedź na to pytanie jest prosta: mój mąż nie zje placków pieczonych bez oleju :) nie da się bez oleju zrobić z brzegu chrupiących placków ziemniaczanych :) a takie najbardziej lubią mężczyźni :) proszę zrobić test na 10 mężczyznach (dać im placka na oleju i bez oleju) i jeśli choć jeden będzie uwielbiał tak zrobione to wielkie brawo! :) pozdrawiam

      Usuń

Sharing Buttons