czwartek, 23 stycznia 2014

W-Z Babci Albiny

W-Z Babci Albiny

W-Z Babci Albiny
Niebo w gębie - takim określeniem została skomplementowana ta W-Zka.

wuzetka

SKŁADNIKI:



    • 9 jajek
    • 9 łyżek cukru kryształ
    • 3 łyżki czubate mąki tortowej
    • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki kakao
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 800 ml śmietany kremówki 36%
    • szklanka cukru pudru (około można dać mniej lub więcej)
    • łyżeczka czubata żelatyny
    • 2 kostki gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto podzielić na 3 części i osobno przygotować według poniższych kroków.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier kryształ i dalej ubijać.
  3. Mąkę tortową wymieszać z ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodawać po jednej łyżce do masy ciągle mieszając na najmniejszych obrotach.
  5. Ciasto wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200°C.
  7. Jeśli blaty ciasta są zbytnio suche, można napączować naparem z herbaty.
  8. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
  9. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać.
  10. Z masy odłożyć 4 łyżki śmietany na wierzch ciasta.
  11. Przełożenie: biszkopt -> 1/2 bitej śmietany -> biszkopt -> 1/2 bitej śmietany -> biszkopt.
  12. Na wierzchu rozprowadzić cienką warstwę odłożonej uprzednio śmietany. Posypać startą czekoladą.
  13. Włożyć na noc do lodówki. Podawać na następny dzień.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier kryształ mąka tortowa kakao proszek do pieczenia śmietanka kremówka cukier puder żelatyna czekolada gorzka

7 komentarzy:

Sharing Buttons