sobota, 25 stycznia 2014

Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher
Torcik dedykowany wszystkim miłośnikom czekolady. Choć wydaje się pracochłonny, w wykonaniu jest bardzo prosty. W smaku natomiast niezapomniany!


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt kakaowy:
    • 9 jajek
    • 6 łyżek czubatych mąki tortowej
    • 3 łyżki kakao
    • 9 łyżek cukru kryształ
    • 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa Ferrero Rocher:
    • 250 ml śmietany kremówki 30%
    • 500 g mascarpone
    • 450 g nutelli
    • 4 wafelki knoppers
    • 2 wafelki góralki orzechowe
    • czubata łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
    • opakowanie Ferrero Rocher (około 12 sztuk czekoladek)
    • 50 g pokrojonych orzechów laskowych
    • 100 g czekolady deserowej do ciast
    • 1/3 szklanki naparu z herbaty


 

WYKONANIE:

  1. Podane składniki na ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 osobne biszkopty według poniższego przepisu.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
  3. Dodać mąkę tortową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć z ciastem.
  4. Ciasto wlać na tortownicę o średnicy ok. 20-25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  6. Żelatynę na masę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić, aż napęcznieje i ponownie zalać 3 łyżkami wrzątku. Mieszać do momentu rozpuszczenia.
  7. Śmietankę kremówkę ubić na lekki puch. Dodawać po jednej łyżce na przemian: serek mascarpone i nutellę (nie ubijać zbyt długo bo może się zważyć). Pod koniec miksowania dodać żelatynę. Odłożyć 4 łyżki masy do dekoracji tortu.
  8. Do blendera wrzucić knopperesy oraz góralki i razem zmiksować. Następnie dodać do masy i wymieszać łyżką.
  9. Z masy odłożyć kolejne 4 łyżki na obłożenie tortu z boku.
  10. Każdy blat biszkopta skropić naparem z herbaty.
  11. Przełożenie tortu: biszkopt -> 1/2 masy -> biszkopt -> 1/2 masy -> biszkopt
  12. Tort obłożyć z boku odłożoną uprzednio masą z wafelkami. Następnie obsypać orzechami laskowymi.
  13. Wierzch tortu polać czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  14. Do woreczka z tylką nałożyć masę bez wafelków i w równych odstępach ułożyć puste koła. W powstałych środkach ułożyć po jednej pralince Ferrero Rorech.
  15. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Podawać po upływie 6 godzin.

SMACZNEGO :)


tort jajka mąka tortowa kakao cukier kryształ proszek do pieczenia śmietanka kremówka serek mascarpone nutella wafelki knoppers wafelki góralki orzechowe żelatyna ferrero rocher orzechy laskowe czekolada deserowa herbata
Orzech

7 komentarzy:

  1. ależ musi nieziemsko smakować, bo wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda jest przepyszny, polecam :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam te pralinki, a ze zrobieniem tego torciku zanoszę się od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirację na ten tort zaczerpnęłam z internetu, aż z 3 różnych przepisów. Mam nadzieję, że mój pomysł Ci się spodoba.

      Usuń
  3. Wygląda fenomenalnie:) idealny na chandrę, po takim torcie każdemu humor się poprawi:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie dobry ale drogi

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons