Torcik dedykowany wszystkim miłośnikom czekolady. Choć wydaje się pracochłonny, w wykonaniu jest bardzo prosty. W smaku natomiast niezapomniany!
SKŁADNIKI:
- Biszkopt kakaowy:
- 9 jajek
- 6 łyżek czubatych mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 9 łyżek cukru kryształ
- 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa Ferrero Rocher:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 450 g nutelli
- 4 wafelki knoppers
- 2 wafelki góralki orzechowe
- czubata łyżeczka żelatyny
- Dodatkowo:
- opakowanie Ferrero Rocher (około 12 sztuk czekoladek)
- 50 g pokrojonych orzechów laskowych
- 100 g czekolady deserowej do ciast
- 1/3 szklanki naparu z herbaty
WYKONANIE:
- Podane składniki na ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 osobne biszkopty według poniższego przepisu.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
- Dodać mąkę tortową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć z ciastem.
- Ciasto wlać na tortownicę o średnicy ok. 20-25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 170°C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
- Żelatynę na masę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić, aż napęcznieje i ponownie zalać 3 łyżkami wrzątku. Mieszać do momentu rozpuszczenia.
- Śmietankę kremówkę ubić na lekki puch. Dodawać po jednej łyżce na przemian: serek mascarpone i nutellę (nie ubijać zbyt długo bo może się zważyć). Pod koniec miksowania dodać żelatynę. Odłożyć 4 łyżki masy do dekoracji tortu.
- Do blendera wrzucić knopperesy oraz góralki i razem zmiksować. Następnie dodać do masy i wymieszać łyżką.
- Z masy odłożyć kolejne 4 łyżki na obłożenie tortu z boku.
- Każdy blat biszkopta skropić naparem z herbaty.
- Przełożenie tortu: biszkopt -> 1/2 masy -> biszkopt -> 1/2 masy -> biszkopt
- Tort obłożyć z boku odłożoną uprzednio masą z wafelkami. Następnie obsypać orzechami laskowymi.
- Wierzch tortu polać czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Do woreczka z tylką nałożyć masę bez wafelków i w równych odstępach ułożyć puste koła. W powstałych środkach ułożyć po jednej pralince Ferrero Rorech.
- Gotowy tort schłodzić w lodówce. Podawać po upływie 6 godzin.
ależ musi nieziemsko smakować, bo wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńto prawda jest przepyszny, polecam :)
Usuńpozdrawiam :)
cudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te pralinki, a ze zrobieniem tego torciku zanoszę się od dawna :)
OdpowiedzUsuńInspirację na ten tort zaczerpnęłam z internetu, aż z 3 różnych przepisów. Mam nadzieję, że mój pomysł Ci się spodoba.
UsuńWygląda fenomenalnie:) idealny na chandrę, po takim torcie każdemu humor się poprawi:D
OdpowiedzUsuńpewnie dobry ale drogi
OdpowiedzUsuń