czwartek, 2 stycznia 2014

Buraczki Zasmażane

Buraczki Zasmażane

Buraczki Zasmażane
Buraczki na ciepło to idealny dodatek do dania głównego. Doskonale pasują do klusek śląskich lub ziemniaków oraz porcji mięsa.

Buraczki na ciepło

SKŁADNIKI:



    • 0.5 kg buraków
    • 1/2 kostki masła
    • 2-3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • płaska łyżka mąki pszennej
    • płaska łyżeczka cukru kryształ
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Buraki ugotować w skórkach, zalane w całości wodą. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozpuścić masło i dodać starte buraki. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszać przez ok. 5 minut.
  3. Całość oprószyć mąką i wymieszać. 
  4. Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  5. Podawać na ciepło wraz z daniem głównym.

SMACZNEGO :)

dodatki buraki masło mąka śmietana cukier sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons