Buraczki na ciepło to idealny dodatek do dania głównego. Doskonale pasują do klusek śląskich lub ziemniaków oraz porcji mięsa.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg buraków
- 1/2 kostki masła
- 2-3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- płaska łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka cukru kryształ
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Buraki ugotować w skórkach, zalane w całości wodą. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozpuścić masło i dodać starte buraki. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszać przez ok. 5 minut.
- Całość oprószyć mąką i wymieszać.
- Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Podawać na ciepło wraz z daniem głównym.
A co ze śmietaną? Na "zagrychę"?
OdpowiedzUsuńśmietana - punkt 4 :)
Usuń