Śledzie są na naszych polskich stołach bardzo popularne. W szczególności w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Można z nich wyczarować wiele niesmowitych i smacznych dań. Poniżej jedno z nich.
SKŁADNIKI:
- 3 filety śledziowe
- opakowanie krakersów
- 2 ogórki konserwowe średnie
- cebula czerwona mała
- 5 marynowanych grzybów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sałata rzymska lub lodowa
- natka pietruszki
- pieprz
WYKONANIE:
- Filety opłukać z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
- Dodać również pokrojone w drobną kostkę korniszony, cebulę oraz grzyby.
- Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę i przyprawić pieprzem.
- Gotowego tatara podawać na krakersach z listkiem sałaty. Udekorować natką pietruszki.
Fajny pomysł, do tej pory jadłam tylko z wołowiny i łososia.
OdpowiedzUsuń