Dzisiaj polecam drożdżówkę a'la chałka. Jej wielkim plusem jest to, że zawsze się udaje. Najlepiej smakuje z dżemem, nutellą lub po prostu delikatnie posmarowana masełkiem. Kto co lubi :).
SKŁADNIKI:
- Chałka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 3 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
WYKONANIE:
- Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 20 minut.
- Jajka w całości utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.
- Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do przestudzenia.
- W dużej misce przesiać mąkę. Wlać do niej zaczyn drożdżowy, jajka z cukrem i wystudzone masło. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 40 minut.
- Do miski włożyć masło, cukier oraz mąkę. Delikatnie drobiąc palcami wyrobić kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę zagniatać podsypując mąką. Ciasto podzielić na pół. Z każdej części zrobić 3 wałeczki i zapleść z nich warkocz.
- Gotowe drożdżówki przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x7 cm.
- Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Następnie posmarować rozbitym jajkiem i posypać obficie kruszonką.
- Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Podawać wystudzoną.
Idealna do filiżanki herbaty :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ,dla mnie ideał.
OdpowiedzUsuńwypróbowałam przepis, dodałam tylko mniej cukru do kruszonki, wyszła pyszna i mięciutka idealna do kawy :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuńpozdrawiam gorąco :)