środa, 8 stycznia 2014

Drożdżówka z Kruszonką

Drożdżówka z Kruszonką

Drożdżówka z Kruszonką
Dzisiaj polecam drożdżówkę a'la chałka. Jej wielkim plusem jest to, że zawsze się udaje. Najlepiej smakuje z dżemem, nutellą lub po prostu delikatnie posmarowana masełkiem. Kto co lubi :).


SKŁADNIKI:



  • Chałka:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/3 kostki masła
    • 50 g drożdży
    • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
    • 3 łyżki cukru
  • Kruszonka:
    • 1/4 kostki masła
    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Jajka w całości utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.
  3. Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do przestudzenia.
  4. W dużej misce przesiać mąkę. Wlać do niej zaczyn drożdżowy, jajka z cukrem i wystudzone masło. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto.
  5. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 40 minut.
  6. Do miski włożyć masło, cukier oraz mąkę. Delikatnie drobiąc palcami wyrobić kruszonkę.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę zagniatać podsypując mąką. Ciasto podzielić na pół. Z każdej części zrobić 3 wałeczki i zapleść z nich warkocz. 
  8. Gotowe drożdżówki przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x7 cm.
  9. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 
  10. Następnie posmarować rozbitym jajkiem i posypać obficie kruszonką.
  11. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Podawać wystudzoną.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka drożdże jajka cukier mleko masło

4 komentarze:

  1. Idealna do filiżanki herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbowałam przepis, dodałam tylko mniej cukru do kruszonki, wyszła pyszna i mięciutka idealna do kawy :) dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons