środa, 29 stycznia 2014

Ciasteczka Pieguski

Ciasteczka Pieguski

Ciasteczka Pieguski
A co powiecie na domowe pieguski? Moje ulubione przyrządzam z orzechami laskowymi i czekoladą. A Wy które lubicie najbardziej?


SKŁADNIKI:



    • 3/4 kostki masła
    • szklanka mąki
    • 1/2 szklanki cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 100 g orzechów laskowych
    • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć z cukrem. 
  2. Dodać jajka i dalej ucierać. 
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce do masy cały czas mieszając.
  4. Orzechy i czekoladę pokroić na drobne kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  5. Nakładać małe porcje ciasta (w odstępach) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na talerz.

SMACZNEGO :)


ciasteczka masło mąka cukier brązowy jajka orzechy laskowe czekolada gorzka proszek do pieczenia
Orzech

3 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy one sa kruche po upieczeniu Iczy jedynie miekkie przez 1dzien a jak nastepnego dnia!?
    aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, należy zostawić je na chwilę na blasze lub kratce i stają się "twarde". Na następny dzień są jeszcze chrupiące, ja nie przechowywałam w pojemniku zamkniętym bo zawsze mi pozostawało na następny dzień 3-4 ciasteczka :)

      Usuń

Sharing Buttons