A co powiecie na domowe pieguski? Moje ulubione przyrządzam z orzechami laskowymi i czekoladą. A Wy które lubicie najbardziej?
SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki masła
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 100 g orzechów laskowych
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem.
- Dodać jajka i dalej ucierać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce do masy cały czas mieszając.
- Orzechy i czekoladę pokroić na drobne kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
- Nakładać małe porcje ciasta (w odstępach) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na talerz.
Moje ulubione ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńa czy one sa kruche po upieczeniu Iczy jedynie miekkie przez 1dzien a jak nastepnego dnia!?
OdpowiedzUsuńaneta
Po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, należy zostawić je na chwilę na blasze lub kratce i stają się "twarde". Na następny dzień są jeszcze chrupiące, ja nie przechowywałam w pojemniku zamkniętym bo zawsze mi pozostawało na następny dzień 3-4 ciasteczka :)
Usuń