Dzisiaj na obiad tradycyjne w kuchni polskiej klopsiki w sosie pieczarkowym. Najlepiej smakują z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 2-3 szklanki wody
- szklanka śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- jajko
- 1/2 kostki rosołowej
- sól, pieprz
- szczypiorek
WYKONANIE:
- Mięso włożyć do miski i dodać jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą.
- Masę mięsną dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić na wrzątek mięsne kulki i gotować przez ok. 5-8 minut, a następnie wyjąć cedzakiem.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Usmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
- Do pieczarek wrzucić klopsiki, wymieszać i dusić razem przez ok. 3 minuty.
- Zalać ok. dwiema szklankami wody, wrzucić kostkę rosołową i dusić wszystko razem na dużym ogniu.
- Szklankę wody, mąkę pszenną oraz śmietanę wymieszać razem.
- Zalać mięso i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotową potrawę zdjąć z ognia.
- Podawać z kaszą jęczmienną, posypane szczypiorkiem.
Uwielbiam... Dobrze, że przypomniałaś, bo dawno nie jadłam :-) Robię też takie klopsiki w sosie koperkowym.
OdpowiedzUsuńZ sosem koperkowym będą gdy nadejdzie wiosna i świeży koperek prosto z ogródka :)
UsuńPozdrawiam :)