czwartek, 9 stycznia 2014

Klopsiki w Sosie Pieczarkowym

Klopsiki w Sosie Pieczarkowym

Klopsiki w Sosie Pieczarkowym
Dzisiaj na obiad tradycyjne  w kuchni polskiej klopsiki w sosie pieczarkowym. Najlepiej smakują z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.


SKŁADNIKI:



    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 500 g pieczarek
    • 2-3 szklanki wody
    • szklanka śmietany
    • 2 łyżki bułki tartej
    • łyżka masła
    • łyżka mąki pszennej
    • jajko
    • 1/2 kostki rosołowej
    • sól, pieprz
    • szczypiorek

WYKONANIE:

  1. Mięso włożyć do miski i dodać jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą.
  2. Masę mięsną dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić na wrzątek mięsne kulki i gotować przez ok. 5-8 minut, a następnie wyjąć cedzakiem.
  4. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  5. Usmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. 
  6. Do pieczarek wrzucić klopsiki, wymieszać i dusić razem przez ok. 3 minuty.
  7. Zalać ok. dwiema szklankami wody, wrzucić kostkę rosołową i dusić wszystko razem na dużym ogniu.
  8. Szklankę wody, mąkę pszenną oraz śmietanę wymieszać razem.
  9. Zalać mięso i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotową potrawę zdjąć z ognia.
  10. Podawać z kaszą jęczmienną, posypane szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone pieczarki masło bułka tarta jajka śmietana mąka kostka rosołowa woda sól pieprz sczypiorek

2 komentarze:

  1. Uwielbiam... Dobrze, że przypomniałaś, bo dawno nie jadłam :-) Robię też takie klopsiki w sosie koperkowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem koperkowym będą gdy nadejdzie wiosna i świeży koperek prosto z ogródka :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Sharing Buttons