Przedstawiam Wam ryż w niezwykłej odsłonie - placuszki z ryżem i papryką! Doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do drugiego dania.
SKŁADNIKI:
- woreczek ryżu
- 1/3 papryki czerwonej
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 1/4 kostki masła
- 2 małe jajka
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- bazylia
- tymianek
- oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle.
- Dodać ryż i cały czas mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
- Całość zalać szklanką wody. Co jakiś czas mieszać i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę. Ściągnąć patelnię z gazu.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do ryżu.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do składników na patelni.
- Doprawić solą, pieprzem. bazylią, tymiankiem, oregano oraz natką pietruszki.
- Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonego ryżu.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką małe placuszki z ryżu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
- Upieczone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło.
Ależ apetyczny wygląd mają, bardzo ciekawy przepis dodaje do zakładek - do wykonania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawa odmiana po tradycyjnych plackach ziemniaczanych:D
OdpowiedzUsuń