piątek, 24 stycznia 2014

Placuszki z Ryżem i Papryką

Placuszki z Ryżem i Papryką

Placuszki z Ryżem i Papryką
Przedstawiam Wam ryż w niezwykłej odsłonie - placuszki z ryżem i papryką! Doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do drugiego dania.

placuszki z ryżem

SKŁADNIKI:



    • woreczek ryżu
    • 1/3 papryki czerwonej
    • średnia cebula
    • ząbek czosnku
    • 1/4 kostki masła
    • 2 małe jajka
    • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    • bazylia
    • tymianek
    • oregano
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia



WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle.
  2. Dodać ryż i cały czas mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
  3. Całość zalać szklanką wody. Co jakiś czas mieszać i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę. Ściągnąć patelnię z gazu.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do ryżu.
  5. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do składników na patelni.
  6. Doprawić solą, pieprzem. bazylią, tymiankiem, oregano oraz natką pietruszki.
  7. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonego ryżu.
  8. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką małe placuszki z ryżu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
  9. Upieczone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

dodatek ryż papryka cebula czosnek masło jajka natka pietruszki bazylia tymianek oregano sól pieprz olej

2 komentarze:

  1. Ależ apetyczny wygląd mają, bardzo ciekawy przepis dodaje do zakładek - do wykonania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa odmiana po tradycyjnych plackach ziemniaczanych:D

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons