Szybki deser z puszystym serkiem, owocami i kruchymi herbatnikami.
SKŁADNIKI (4-6 porcje):
- 400 g twarogu podwójnie zmielonego
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- owoce: winogrona, ananas
- galaretka czerwona
- mała paczka herbatników
WYKONANIE:
- Twaróg połączyć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
- Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody odstawić na chwilę, aby napęczniała.
- Następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku. Dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać z żelatyną. Dodać pozostałą część masy serowej i ponownie całość dokładnie wymieszać.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywną. Połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać.
- Na dnie pucharków ułożyć owoce, a następnie zalać masą serową.
- Wstawić na kilka godzin go lodówki. Przed podaniem udekorować na wierzchu owocami, pokruszonymi herbatnikami i przygotowaną według przepisu na opakowaniu galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz