Przepyszna i niezwykła propozycja na obiad - Kurczak z Masłem Orzechowym. Kurczak w tak nietypowej marynacie będzie idealny na każdą okazję. Mi najlepiej smakuje solo. A Wy z czym go schrupiecie?
SKŁADNIKI:
- Kurczak:
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Glazura:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 3 średnie ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 8 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
WYKONANIE:
- Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. 1/3 skóry można odciąć nożem. Przyprawić z każdej strony solą i pieprzem.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 30 minut z jednej strony, obrócić i piec przez kolejne 20 minut z drugiej strony.
- Podczas pieczenia przyrządzić glazurę na mięso. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
- Upieczonego kurczaka przełożyć do miski z glazurą. Wymieszać delikatnie łyżką i z powrotem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec razem przez ok. 15 minut. Gdy glazura zgęstnieje i zacznie się przypiekać, wyciągnąć.
Połączenie idealne! W poniedziałek robię zapasy masła orzechowego z lidla, a ten przepis idzie na pierwszy ogień. Musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest przepyszny taki kurczak :)
UsuńCiekawy pomysł, nigdy takiego połączenia nie widziałam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połącznie - muszę wyprobowac tą glazurę :) Pozdrawiam pięknie
OdpowiedzUsuńMałomiasteczkowa Pani Domu
Bardzo dobry:) polecam. Dziewczyna była zachwycona:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) polecam inne przepisy :)
Usuń