wtorek, 21 stycznia 2014

Kurczak z Masłem Orzechowym

Kurczak z Masłem Orzechowym

Kurczak z Masłem Orzechowym
Przepyszna i niezwykła propozycja na obiad - Kurczak z Masłem Orzechowym. Kurczak w tak nietypowej marynacie będzie idealny na każdą okazję. Mi najlepiej smakuje solo. A Wy z czym go schrupiecie?


SKŁADNIKI:



  • Kurczak:
    • 8 pałek z kurczaka
    • 2 łyżki oleju 
    • sól, pieprz
  • Glazura: 
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 2 łyżki miodu
    • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 2 łyżki octu winnego
    • 3 średnie ząbki czosnku
    • 3 łyżki oleju
    • 8 łyżek wody
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku


WYKONANIE:

  1. Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. 1/3 skóry można odciąć nożem. Przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. 
  2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.  Piec przez 30 minut z jednej strony, obrócić i piec przez kolejne 20 minut z drugiej strony.
  3. Podczas pieczenia przyrządzić glazurę na mięso. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
  4. Upieczonego kurczaka przełożyć do miski z glazurą. Wymieszać delikatnie łyżką i z powrotem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec razem przez ok. 15 minut. Gdy glazura zgęstnieje i zacznie się przypiekać, wyciągnąć.

SMACZNEGO :)


obiad podudzia z kurczaka olej sól pieprz masło orzechowe miód sos sojowy ocet winny czosnek woda chili
Orzech

6 komentarzy:

  1. Połączenie idealne! W poniedziałek robię zapasy masła orzechowego z lidla, a ten przepis idzie na pierwszy ogień. Musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, nigdy takiego połączenia nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połącznie - muszę wyprobowac tą glazurę :) Pozdrawiam pięknie
    Małomiasteczkowa Pani Domu

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry:) polecam. Dziewczyna była zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons