Dziś polecam Wam przepyszną przekąskę - Rafaello Łososiowe. Te małe kuleczki o smaku serkowo-łososiowym na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym odkrywać nowe smaki.
SKŁADNIKI (około 20 sztuk):
- 150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 250 g serka kremowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka skórki z cytryny
- płaska łyżeczka żelatyny
- orzechy laskowe
- wiórka kokosowe
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Łososia pokroić w drobną kosteczkę.
- Orzechy laskowe obrać ze skórki.
- Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody, aż napęcznieje. Postawić na małym płomieniu i mieszać do rozpuszczenia.
- Łososia wymieszać z serkiem kremowym oraz sokiem i skórką z cytryny.
- Do żelatyny dodać łyżeczkę serka i szybko wymieszać. Połączyć z masą łososiową i dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem (ja doprawiłam tylko pieprzem, bo zarówno łosoś jak i serek są dla mnie wystarczająco słone)
- Masę włożyć na godzinę do lodówki.
- Gdy będzie gęstsza, uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć orzech laskowy.
- Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Podawać na zimno.
takich jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńpolecam :) już niejedna osoba pomyliła z pralinami rafaello :)
UsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł!
OdpowiedzUsuń