Ciekawa propozycja pasty z awokado podana na chrupkim pieczywie.
SKŁADNIKI:
- awokado dojrzałe
- czubata łyżka bazylii
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- chrupkie pieczywo
WYKONANIE:
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć łyżką miąższ.
- Awokado zgnieść w misce widelcem lub przecisnąć przez praskę.
- Do masy dodać bazylię, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i wszystko razem wymieszać.
- Gotową masę nakładać na chrupkie pieczywo. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż po upływie dłuższego czasu pasta może ściemnieć.
Fajne, właśnie byłam w sklepie i kupiłam awokado już wiem co zrobię :)
OdpowiedzUsuńNo i co ja mogę napisać? U mnie trwa totalna fala fascynacji kremami z awokado :-)
OdpowiedzUsuńRobię podobną, ale jeszcze prostszą pastę z awokado - uwielbiam! A moją miłość dodatkowo potęgują aspekty zdrowotne takiej pasty :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor!!!
OdpowiedzUsuńja dodaję do miąższu awokado sól ,pieprz i dużo soku z cytryny co zapobiega ciemnieniu pasty.Dla urozmaicenia można dodać drobno pokrojoną cebulkę,paprykę.
OdpowiedzUsuńna pewno też jest pyszna, wypróbuję :)
Usuń