Kostka kokosowa w takim kolorze na pewno przypadnie do gustu dzieciom. Kolor nie gra roli. Można je dobierać w zależności od tego, na jakie mamy ochotę :).
SKŁADNIKI (około 25 sztuk):
- Ciasto
- 8 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa niebieska:
- 300 g białej czekolady
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- łyżka olejku waniliowego
- barwnik niebieski
- Dodatkowo:
- 200 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
- Ciasto:
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
- Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną i wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, pokroić w kostkę.
- Polewa niebieska:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać serek mascarpone, olejek waniliowy, barwnik niebieski (dodawać po odrobinie, aż uzyskamy odpowiedni kolor) i dokładnie wymieszać.
- Gotową masą obtaczać kostkę biszkoptową i obsypać obficie wiórkami kokosowymi z każdej strony. Można podawać od razu.
świetny a w sumie smerfastyczny pomysł:D
OdpowiedzUsuńŚliczne i pewnie smaczne.
OdpowiedzUsuńDzieciom już sam kolor się spodoba:) nie mówiąc o smaku:)
OdpowiedzUsuń