piątek, 17 stycznia 2014

Krewetki Tygrysie z Czosnkiem i Chili

Krewetki Tygrysie z Czosnkiem i Chili

Krewetki Tygrysie z Czosnkiem i Chili
Śmiało mogę powiedzieć, że krewetki to jedna z tych potraw, przed którymi miałam wielkie obawy, aby w ogóle ich spróbować. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz! Dzisiejszy przepis mogę zatytułować "Mąż w Kuchni" :). Te pyszności są bowiem jego dziełem i naprawdę smakują rewelacyjnie!


SKŁADNIKI:



    • 200 g krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych
    • 50 g masła
    • 75 ml wina białego wytrawnego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • połowa papryczki chili
    • kilka ząbków czosnku (w zależności od wielkości)
    • 2 łyżki świeżych liści kolendry
    • sól


WYKONANIE:

  1. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie lub jeśli korzystamy ze świeżych, obrać z pancerzyków, obciąć głowy oraz nóżki, naciąć od strony grzbietu i wydobyć czarne jelito.
  2. Oprawione krewetki dokładnie opłukać (uważać, aby nie oderwać ogonków) i dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
  3. Paprykę chili umyć i pokroić w cieniutkie krążki. Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Kolendrę obrać z listków i umyć pod zimną wodą.
  4. Na dużej patelni, na średnio-dużym ogniu rozpuścić ok. 3 dag masła. Następnie poukładać obok siebie krewetki i smażyć z jednej strony przez ok. 3 minuty.
  5. Krewetki obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę masła.
  6. Zmniejszyć odrobinę ogień, dodać pozostałą część masła, oliwę, chili i czosnek. Całość dokładnie wymieszać uważając, aby nie odwrócić krewetek.
  7. Gdy czosnek nieco się zarumieni, zalać całość winem, zwiększyć ogień i poczekać aż wino w całości odparuje.
  8. Na koniec dodać listki kolendry. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z białym pieczywem.

SMACZNEGO :)

przystawka krewetki tygrysie masło wino białe wytrawne oliwa z oliwek papryczka chili czosnek liście kolendry sól

2 komentarze:

  1. pysznie, lubię takie "przekąski" Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bajecznie, aż się człowiek głodny robi.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons