sobota, 18 stycznia 2014

Ciasteczka Czekoladowo- Miętowe

Ciasteczka Czekoladowo- Miętowe

Ciasteczka Czekoladowo- Miętowe
Chrupiące, intensywnie czekoladowe ciasteczka o orzeźwiającej nucie mięty. Pochodzą z przepisu Nigelli z książki "Nigella Expresowo". Doskonale pasują do kawy.

ciasteczka czekoladowe

SKŁADNIKI:

 


  • Ciasteczka:
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 6 łyżek cukru brązowego
    • 2 łyżki kakao
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • jajko
  • Polewa:
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki gorącej wody
    • łyżka kakao
    • łyżeczka ekstraktu miętowego


ciasteczka czekoladowe

WYKONANIE:

  1. Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodać ekstrakt z wanilii i jajko, a następnie zmiksować na gładką masę.
  4. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodawać po jednej łyżce do masła ciągle mieszając.
  5. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Łyżką nakładać małe porcje ciasta i układać na papierze w odstępach tak, aby podczas pieczenia się nie skleiły.
  8. Piec 12 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu pozostawić na blasze do wystudzenia i następnie przekładać na talerz. 
  10. W małym garnuszku wymieszać wszystkie składniki na polewę. Następnie podgrzać cały czas mieszając. Wystudzić i udekorować gotowe ciasteczka.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka pszenna masło cukier brązowy ekstrakt waniliowy jajka kakao proszed do pieczenia gorzka czekolada cukier puder woda

3 komentarze:

  1. Co do wyglądu może miałabym zastrzeżenia, ale są to ciasteczka blyskawiczne więc na pewno o wiele, wieeele lepiej smakują. Zresztą, co do przepisów Nigelli nie mam większych wątpliwości, że są dobre ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka pewnie bardzo smaczne tylko chyba jest błąd w przepisie, bo nie widzę żadnego powodu, żeby były miętowe. A tak w ogóle to cieszę się że trafiłam na Pani blog , same pyszności. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że blog się spodobał :) ekstrakt miętowy ma być tylko w polewie :)

      Usuń

Sharing Buttons