wtorek, 28 stycznia 2014

Grog

Grog

Grog
Nadeszła długo wyczekiwana zima. Śnieg spowił świat białą czapą, a mroźny wiatr zapukał w nasze drzwi ... Cóż może lepiej rozgrzać w takie dni jak nie odrobina dobrego alkoholu?! Tak więc dziś będzie grog! Orygnalny, wg. receptury Edwarda Vernona z XVIII wieku. Nie żadna tam herbata z rumem, nie żaden podły grzaniec, ale prawdziwy grog, czyli grog Brytyjskiej Marynarki Królewskiej!


SKŁADNIKI (dla 1 marynarza lub 4 osób ;) ):



    • 300 ml rumu czarnego
    • kwarta wody (ok. 1.13 l)
    • 2 cytryny
    • 4 łyżki cukru
    • kilka goździków


WYKONANIE:

  1. Wycisnąć sok z cytryn. Połączyć z rumem, cukrem oraz goździkami i dokładnie wymieszać.
  2. Wodę zagotować i zalać nią przyprawiony uprzednio rum. Wymieszać.
  3. Podawać gorący, z plasterkiem cytryny.

SMACZNEGO :)

alkohole rum czarny woda cytryna cukier goździki

4 komentarze:

  1. Nigdy nie kosztowałam, na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, jeżeli to przepis RN, to zrobię go.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest to oryginalny przepis z Royal Navy. Nie smakuje może jak "polski" grog na bazie herbaty, ale warto spróbować co pili prawdziwi brytyjscy marynarze :).

      Usuń
  3. Dziś zrobiłam Grog, wedle powyższego przepisu Admirała Edwarda Vernon.
    Myśl jaka mnie opanowała pijąc ten sławny żeglarski trunek, wspaniałej Royal Navy, była taka:
    Błogosławie pamięć admirała : "Old Grog" !
    Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons