Dzisiaj na obiad propozycja nie do odrzucenia: schab w aromatycznym sosie śliwkowo-cynamonowym.
SKŁADNIKI:
- 5 cienkich plastrów schabu lub karkówki
- 0.5 litra wody
- 80 g śliwek suszonych
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.
- Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i cynamonem.
- Mięso podsmażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
- Przełożyć do garnka i zalać 0.5 litra ciepłej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone na drobne kawałki śliwki. Wszystko razem dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Mięso wyciągnąć i usunąć liść laurowy oraz ziele angielskie. Pozostały sos zmiksować blenderem. Ponownie włożyć mięso i dusić kilka minut razem.
- Gotowy schab podawać z ryżem lub kluskami śląskimi, obficie polany sosem.
fajne połączenie:) wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSos ma ładny kolor, ciekawe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuń