wtorek, 14 stycznia 2014

Schab w Sosie Śliwkowo-Cynamonowym

Schab w Sosie Śliwkowo-Cynamonowym

Schab w Sosie Śliwkowo-Cynamonowym
Dzisiaj na obiad propozycja nie do odrzucenia: schab w aromatycznym sosie śliwkowo-cynamonowym. 

Schab

SKŁADNIKI:



    • 5 cienkich plastrów schabu lub karkówki
    • 0.5 litra wody
    • 80 g śliwek suszonych
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • łyżeczka cynamonu
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.
  2. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i cynamonem.
  3. Mięso podsmażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
  4. Przełożyć do garnka i zalać 0.5 litra ciepłej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone na drobne kawałki śliwki. Wszystko razem dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  5. Mięso wyciągnąć i usunąć liść laurowy oraz ziele angielskie. Pozostały sos zmiksować blenderem. Ponownie włożyć mięso i dusić kilka minut razem.
  6. Gotowy schab podawać z ryżem lub kluskami śląskimi, obficie polany sosem.

SMACZNEGO :)

obiad karkówka śliwki suszone cynamon liść laurowy ziele angielskie sól pieprz olej

2 komentarze:

Sharing Buttons