sobota, 3 października 2015

Ciasto Pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe
Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ucierane ciasto pomarańczowe przełożone puszystą masą na bazie śmietanki i serka mascarpone. Po upieczeniu pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis z gazety "Claudia".


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 250 g masła miękkiego
    • 250 g mąki pszennej
    • 150 g cukru kryształ
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    • 4 duże jajka
    • łyżka proszku do pieczenia
    • 150 g mielonych migdałów
    • 150 ml soku z pomarańczy
  • Masa:
    • 200 ml śmietanki kremówki 36%
    • 200 g serka mascarpone
    • pomarańcza
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 3-4 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć z cukrem kryształ na puszystą masę. Dodać miód, skórkę z pomarańczy oraz jajka i zmiksować.
  2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z sokiem pomarańczowym.
  3. Foremkę keksówkę (krótką i wysoką) wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto i wygładzić wierzch.
  4. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
  5. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Cukier kryształ rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Zrumienić i dodać skórkę z pomarańczy. Wystudzić.
  6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać część usmażonej skórki pomarańczy.
  7. Ciasto przekroić na 3 równe części. 3 łyżki kremu odłożyć, resztą przełożyć ciasto. Odłożonym kremem posmarować wierzch ciasta. Skropić karmelem pomarańczowym.

SMACZNEGO :)

ciasto masło mąka cukier miód pomarańcza jajka proszek do pieczenia migdały pomarańcze śmietanka mascarpone cukier puder
Jesienne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Mariola jakie apetyczne ciacho, podziel się ze mną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda to ciasto! :)
    Musiało smakować wyjątkowo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, iście tortowe ciacho! Pomarańcza pewnie świetnie podkręciła smak kremu...mmmm, a sok pomarańczowy w dodatku do ciasta to dla mnie nowość- napewno wykorzystam u siebie, jeśli pozwolisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam gorąco :) sok pomarańczowy ja wykorzystałam ze świeżych owoców :)

      Usuń
  4. jakie apetyczne,w sam raz na przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons