Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ucierane ciasto pomarańczowe przełożone puszystą masą na bazie śmietanki i serka mascarpone. Po upieczeniu pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis z gazety "Claudia".
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 250 g masła miękkiego
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru kryształ
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 4 duże jajka
- łyżka proszku do pieczenia
- 150 g mielonych migdałów
- 150 ml soku z pomarańczy
- Masa:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- pomarańcza
- 2 łyżki cukru kryształ
- 3-4 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem kryształ na puszystą masę. Dodać miód, skórkę z pomarańczy oraz jajka i zmiksować.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z sokiem pomarańczowym.
- Foremkę keksówkę (krótką i wysoką) wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto i wygładzić wierzch.
- Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Cukier kryształ rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Zrumienić i dodać skórkę z pomarańczy. Wystudzić.
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać część usmażonej skórki pomarańczy.
- Ciasto przekroić na 3 równe części. 3 łyżki kremu odłożyć, resztą przełożyć ciasto. Odłożonym kremem posmarować wierzch ciasta. Skropić karmelem pomarańczowym.
Musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńbyło pyszne :)
UsuńMariola jakie apetyczne ciacho, podziel się ze mną :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na kawałeczek :)
UsuńCudownie wygląda to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować wyjątkowo! *.*
Piękne, iście tortowe ciacho! Pomarańcza pewnie świetnie podkręciła smak kremu...mmmm, a sok pomarańczowy w dodatku do ciasta to dla mnie nowość- napewno wykorzystam u siebie, jeśli pozwolisz:)
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco :) sok pomarańczowy ja wykorzystałam ze świeżych owoców :)
Usuńjakie apetyczne,w sam raz na przyjęcie :)
OdpowiedzUsuń