piątek, 24 kwietnia 2015

Bułki Orkiszowe

Bułki Orkiszowe

Bułki Orkiszowe
Dzisiaj zdrowe, bo na mące orkiszowej, i obsypane sporą ilością nasion bułeczki śniadaniowe. Bardzo łatwo się je przygotowuje i pięknie rosną.


SKŁADNIKI (10 sztuk):



    • 300 g mąki orkiszowej
    • 250 g mąki pszennej
    • 350 ml wody
    • 12 g drożdży suchych
    • łyżka masła
    • łyżka miodu
    • łyżeczka soli
    • jajko
    • łyżka mleka
    • łyżka otrębów pszennych
    • ziarna słonecznika i sezamu



WYKONANIE:

  1. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, orkiszową drożdże oraz sól.
  2. Dodać masło, miód oraz wodę i dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej porcji uformować lekko spłaszczoną kulę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ponownie ściereczką i odstawić na kolejne 40 minut do momentu, aż bułeczki podrosną.
  5. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować pędzelkiem każdą bułeczką i obsypać ziarnami słonecznika, sezamu oraz otrębami pszennymi. 
  6. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

pieczywo mąka drożdże woda masło miód sól jajka mleko otręby słonecznik sezam

6 komentarzy:

  1. Lubię takie bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mąka orkiszowa jakiego typu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję :) Bułki z dodatkiem mąki orkiszowej zawsze są pyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  4. witam! czy może być mąka pszenna graham typ 185O?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak też może być :) wyjdą nam pyszne bułeczki grahamki :)

      Usuń

Sharing Buttons