Dzisiaj zdrowe, bo na mące orkiszowej, i obsypane sporą ilością nasion bułeczki śniadaniowe. Bardzo łatwo się je przygotowuje i pięknie rosną.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 300 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki pszennej
- 350 ml wody
- 12 g drożdży suchych
- łyżka masła
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- jajko
- łyżka mleka
- łyżka otrębów pszennych
- ziarna słonecznika i sezamu
WYKONANIE:
- W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, orkiszową drożdże oraz sól.
- Dodać masło, miód oraz wodę i dokładnie wyrobić ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej porcji uformować lekko spłaszczoną kulę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ponownie ściereczką i odstawić na kolejne 40 minut do momentu, aż bułeczki podrosną.
- Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować pędzelkiem każdą bułeczką i obsypać ziarnami słonecznika, sezamu oraz otrębami pszennymi.
- Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.
Lubię takie bułeczki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA mąka orkiszowa jakiego typu ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam TYP 2000.
UsuńDziekuję :) Bułki z dodatkiem mąki orkiszowej zawsze są pyszne :).
OdpowiedzUsuńwitam! czy może być mąka pszenna graham typ 185O?
OdpowiedzUsuńtak też może być :) wyjdą nam pyszne bułeczki grahamki :)
Usuń