środa, 25 września 2013

Eton Mess

Eton Mess

Eton Mess
Tradycyjny deser podawany w brytyjskiej szkole Eton. Składając się z bitej śmietany, bezy oraz sezonowych owoców (maliny, jeżyny, jagody, truskawki) tworzy pyszną i orzeźwiającą kompozycję. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.

deser owocowy

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 200 g malin
    • 200 g jeżyn
    • 4 kawałki bezy
    • 300 ml śmietanki kremówki (30%)
    • 4 łyżki cukru kryształ


WYKONANIE:

  1. Maliny oraz jeżyny umyć i osuszyć. Kilka owoców odłożyć do dekoracji. Pozostałość rozłożyć osobno w dwóch miseczkach i każdą z nich zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Odstawić do momentu, aż owoce puszczą soki.
  2. Bezy pokruszyć. Śmietankę kremówkę ubić, dodać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać.
  3. W pucharku układać warstwami: jeżyny, bita śmietana, maliny, bita śmietana. Udekorować odłożonymi uprzednio owocami.

SMACZNEGO :)

deser maliny jeżyny beza bita śmietana cukier kryształ

1 komentarz:

  1. Beza, śmietana, owoce... Wszystko na temat :) Musi być pysznie. A przy okazji jak ładnie wygląda!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons