sobota, 28 września 2013

Drożdżowe Ciasto z Masą Orzechową

Drożdżowe Ciasto z Masą Orzechową

Drożdżowe Ciasto z Masą Orzechową
Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze je przyrządzała w jesienne, chłodne dni. Cieplutkie, świeże bułeczki i szklanka gorącego kakao rozgrzewały bardziej niż najgrubsza kołdra. Dziś, po latach, postanowiłam przyrządzić coś podobnego dla mojej własnej pociechy. Chcecie wiedzieć jaki był rezultat? Zobaczcie sami!

orzechowe bułeczki

SKŁADNIKI:

 


    • 500 g mąki pszennej
    • 50 g drożdży kucharskich
    • 1 + 1/3 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 80 g masła
    • 120 g orzechów laskowych mielonych


bułeczki drożdżowe

 

WYKONANIE:

  1. Do garnka wlać szklankę letniego mleka, dodać łyżkę cukru kryształ, łyżkę mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50°C, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu dodać pozostałą część mąki i 2 łyżki cukru kryształ. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić na kolejne 30 minut do piekarnika do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. W garnuszku zagotować 1/3 szklanki mleka, cukier puder i zmielone orzechy laskowe. Gotować przez 15 minut, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.
  4. Ciasto zagnieść ponownie na stolnicy z odrobiną mąki. Podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na placki o grubości około 1 cm. Rozsmarować gotową masę orzechową i każdy z placków zwinąć w roladę.
  5. Zwinięte ciasto pokroić w trapezy i układać w tortownicy o średnicy około 20 cm. Po zewnętrznej stronie tortownicy kawałki ciasta ustawić w sposób naturalny. W środku natomiast należy je poukładać prostopadle tak, aby po upieczeniu powstał z nich kwiat.
  6. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Gotowe ciasto można posmarować pomadą, którą przyrządza się z następujących składników: 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki mleka, mała kostka 1x1 cm masła. Całość wystarczy zagotować.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka przenna drożdże mleko cukier masło orzechy laskowe cukier puder

5 komentarzy:

  1. Właśnie sobie wydrukowałam przepis, bo naprawdę jest warty zainteresowania. Niestety mi mama takiego ciasta nie serwowała, nie piekłyśmy razem, za to z dzieciństwem ewidentnie kojarzy mi się murzynek, zebra i babka cytrynowa :)

    Swoją drogą zapraszam do mnie na konkurs
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisałam i zrobię.z tych 2 rolad wychodzi jedna tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak z dwóch rolad wychodzi jedna tortownica około 24cm ma moja :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. pytanko, po raz drugi chciałam zrobić buleczki i po raz drugi nie wyrosło mi ciasto, a robiłam wszystko wg przepisu. dlaczego? buleczki upiekłam, twarde a zjadlam

    OdpowiedzUsuń
  4. 1) polecam kupić drożdże o jak najdłuższym okresie ważności ( ja wybieram takie podwójnie pakowane 2 kosteczki w jednym opakowaniu)
    2) problemem może być też mąka ja używam tylko jednej firmy, jest super puszysta (jeśli ciasto jest zbyt gęste zmiejszyć o kilka łyżek mąki)
    3) ja mam piekarnik z termoobiegiem (ciasto nie powinno być ciepłe, jeśli za bardzo się nagrzeje polecam zostawić pod przykryciem przy grzejniku)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons