Pyszne, kremowe i orzeźwiające lody ze śliwek odmiany black diamond. Próbowaliście już takiego smaku? Jeśli nie to właśnie jest okazja!
SKŁADNIKI:
- 600 g śliwek black diamond
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
- Śliwki przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i zmiksować na gładką masę. Następnie przetrzeć mus śliwkowy przez sitko.
- W garnku o grubym dnie podgrzać śmietankę kremówkę, mleko oraz cukier. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z palnika, połączyć z musem śliwkowym i wstawić na noc do lodówki.
- Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
Smakowicie się prezentują :) Lody własnej roboty najlepsze.
OdpowiedzUsuńMariola ! TY kusicielko :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie. Chyba się skuszę i sama takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń