niedziela, 11 września 2016

Kulfi

Kulfi

Kulfi
Kufli to tradycyjny indyjski deser lodowy na bazie mleka z dodatkiem kardamonu i szafranu. Zapraszam do wypróbowania!


SKŁADNIKI:



    • 1.5 l mleka 3,2%
    • 1/2 szklanki cukru brązowego
    • 6 ziaren kardamonu
    • kilka nitek szafranu
    • łyżka płatków migdałów

WYKONANIE:

  1. Do dużego garnka o grubym dnie wlać mleko i dodać rozłupane ziarna kardamonu.
  2. Gotować na średnim ogniu przez ok. godzinę, aż objętość mleka zmniejszy się do 1/3.
  3. Mleko przecedzić przez sitko, dodać cukier oraz szafran. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  4. Schładzać przez kilka godzin w lodówce. Włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
  5. Na koniec przełożyć do małych pojemniczków i zmrozić w lodówce. Przed podaniem lody włożyć na kilka sekund do gorącej wody, aby łatwiej wychodziły z pojemniczków. Udekorować płatkami migdałów.

SMACZNEGO :)

lody mleko cukier brązowa kardamon szafran płatki migdałów

5 komentarzy:

  1. to wygląda cudownie! prawdą jest, że jemy oczami, dlatego oglądanie takich smakołyków o tej godzinie powinno być zabronione :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo pyszny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i do tego wyjątkowo prosty, a wiadomo, ze domowe lody są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons