Kufli to tradycyjny indyjski deser lodowy na bazie mleka z dodatkiem kardamonu i szafranu. Zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 1.5 l mleka 3,2%
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 6 ziaren kardamonu
- kilka nitek szafranu
- łyżka płatków migdałów
WYKONANIE:
- Do dużego garnka o grubym dnie wlać mleko i dodać rozłupane ziarna kardamonu.
- Gotować na średnim ogniu przez ok. godzinę, aż objętość mleka zmniejszy się do 1/3.
- Mleko przecedzić przez sitko, dodać cukier oraz szafran. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Schładzać przez kilka godzin w lodówce. Włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
- Na koniec przełożyć do małych pojemniczków i zmrozić w lodówce. Przed podaniem lody włożyć na kilka sekund do gorącej wody, aby łatwiej wychodziły z pojemniczków. Udekorować płatkami migdałów.
Piękny, apetyczny deserek :)
OdpowiedzUsuńto wygląda cudownie! prawdą jest, że jemy oczami, dlatego oglądanie takich smakołyków o tej godzinie powinno być zabronione :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser <3
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszny :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i do tego wyjątkowo prosty, a wiadomo, ze domowe lody są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń